T/m 31 december heb ik een klantenstop voor 1:1 Extern VA werk, wil je op de wachtlijst voor als er een plekje vrij komt? Klik dan hier

In 3 stappen je eigen wordpress website bouwen

Loading

Wil jij weten hoe je jouw eigen wordpress website kan bouwen? Misschien wil je wel aan de slag gaan met bloggen? Of jouw hobby/onderneming een bijpassende website geven zonder meteen duizenden euro’s over de toonbank te schuiven. Als jij wilt leren hoe je jouw eigen wordpress website bouwt lees dan verder voor de 3 stappen om je eerste website te bouwen!

1. Domeinnaam, hosting en een SSL certificaat

Voordat we onze eigen wordpress website kunnen gaan bouwen moeten we eerst een plaats op het internet regelen waar we jouw website kunnen opslaan. Er zijn veel hosting bedrijven waar je uit kan kiezen dus vergelijk van tevoren even goed de prijzen én de mogelijkheden die er geboden worden. Vooral als je voor het eerst je eigen website gaat bouwen is het fijn om een hosting bedrijf te kiezen die een goede service heeft en je eventueel (gratis) kan ondersteunen als je er zelf niet uitkomt.

Domeinnaam registreren

Allereerst gaan we beginnen met het registreren van jouw persoonlijke en unieke domeinnaam. Een domeinnaam is je URL waar de mensen jouw website op kunnen vinden. Zoals bij mijn site www.verbindeninliefde.com de unieke URL is. Belangrijk om van tevoren te bedenken hoe je jouw website URL wilt gaan noemen want alhoewel het te wijzigen is (niet gratis) is het niet perse handig, makkelijk of slim om dit te doen. Kijk eerst of deze URL beschikbaar is, dat kun je bij de door jouw gekozen webhost altijd doen voordat je gaat bestellen. Let er goed op dat ook de door jouw gewenste extensie vrij is. Dat betekent een webadres met een .nl, .com, .be of andere extensies. Waar bevindt jouw publiek zich? Is dat voornamelijk in Nederland, België, Europa?

Hosting regelen

Nadat je hebt gekeken of de door jou gekozen domeinnaam vrij is kun je gaan kijken welke hosting het beste bij jou past. Wat wil je gaan doen met je website? Is het een simpele website zonder veel foto’s en poespas? Dan heb je geen al te duur of grootschalig pakket nodig. Ben je fotograaf of blogger en wil je een hoop foto’s gaan delen dan wordt het een ander verhaal. Je kan echter altijd beginnen met een kleiner pakket, upgraden is in de meeste gevallen geen enkel probleem. Qua prijzen is het belangrijk om te kijken wat je nodig voor jouw website. Bij sommigen betaal je extra voor een SSL certificaat of zakelijk emailadres (info@jouwdomein.nl) en bij anderen is het gratis. De een is niet beter dan de ander, het gaat om het totaal plaatje.

SSL certificaat aanvragen

Wat is een SSL certificaat en waarom ik dat nodig om mijn eigen wordpress website te bouwen? Tegenwoordig zijn er ook digitaal steeds meer gevaren voor nietsvermoedende website bezoekers en kun je zonder dat je het in de gaten hebt gehackt worden. Websites die een SSL certificaat hebben beschermen alle gegevens (dataverkeer) tussen je website en de websitebezoeker. Zo is jouw eigen website beschermd maar ook de persoonlijke gegevens van jouw website gebruikers! Extra belangrijk als je een website hebt waar mensen kunnen inloggen of gebruik maken van een webshop. (In dit geval is het zelfs verplicht om een SSL certificaat te hebben!) Desalniettemin zou ik het niet aanraden om een SSL certificaat af te slaan. Internet browsers willen liever geen websites ondersteunen die geen SSL certificaat hebben en geven dan ook altijd een melding dat de website wellicht niet betrouwbaar is. Ook voor je zoekresultaten in de zoekmachine (SEO) is dit niet gunstig om achterwege te laten.

2. WordPress website installeren

Je hebt je bestelling afgerond bij je hostingbedrijf en bent nu de trotste eigenaar/eigenaresse van je eerste eigen plekje op het internet. Om aan de slag te kunnen met het bouwen van je eigen wordpress website dien je eerst wordpress te installeren. Nadat je bestelling rond is krijg je vaak binnen 1 dag (soms binnen het uur) je inlogggevens van je hosting. Hiermee kun je inloggen op je FTP (je eigen server/achter de schermen website bouw plekje) en je wordpress account installeren. Meestal hebben hostingbedrijven een handleiding op hun website staan hoe je dit kunt doen bij hun óf het is al als een handige snelkoppeling toegevoegd aan je dashboard. Opnieuw, wees niet bang om hulp te vragen aan je hosting bedrijf. Bij het installeren van je wordpress account/website wordt er ook gevraagd om een inlog account aan te maken. Belangrijk is dat je die opschrijft ergens want daar gaan we straks mee inloggen op jouw website. Zorg er ook voor dat er https wordt geïnstalleerd in plaats van http.

Https instellen op je wordpress website

Als je wordpress account is geïnstalleerd kun je inloggen via jouwwebsite.nl/wp-admin óf jouwwebsite.nl/wp-login.php Als je een SSL certificaat geïnstalleerd hebt gaan we eerst even zorgen dat dit juist ingesteld wordt op jouw website. In principe is dit in de stap hiervoor al gedaan maar dat kan nog weleens fout gaan. Je logt in met jouw wordpress account en komt terecht in het WordPress Dashboard van jouw website. Hier bevind alles zich wat jij nodig hebt om jouw website te bouwen. Allereerst gaan we naar Instellingen >> Algemeen >> en vullen vervolgens bij WordPress adres én Site adres https in ipv http. Scroll naar beneden en klik op wijzigingen opslaan om je veranderingen op te slaan. Ga vooral onder het kopje instellingen even kijken wat je kunt veranderen voor je website want hier kun je jouw voorkeuren voor je website voornamelijk instellen. (Denk aan je blog gebruikersnaam, titel & slogan van je website, backup email instellen etc.)

3. Thema Installeren en bouwen maar!

Thema uitkiezen

Nu we dat achter de rug hebben kunnen we met het leuke gedeelte beginnen. Het kiezen van een design van je website! Hiervoor ga je naar je dashboard en klik je op Weergave >> Thema’s >> Nieuwe toevoegen. Hier kun je zoeken voor gratis thema’s die je er mooi uit vindt zien. Let wel op, met gratis thema’s kun je niet altijd alles aan het uiterlijk van je website veranderen. Met een betaalde versie is dit wel het geval. Let daarom goed op welk thema je kiest. Maar wees vooral niet bang om wat te spelen met thema’s voordat er nog iets op je website staat.

Installeren van je thema

Heb je een thema gevonden wat er leuk uitziet? Ga met je muis over het thema en klik op de button Installeren om je thema te downloaden. Klik vervolgens op activeren om hem op je website te gebruiken. Wil je jouw website gaan bouwen en vormgeven? Dan kun je dit thema bewerken via weergave >> customizer. Hier stel je vooral je fysieke en technische voorkeuren in voor je website.

Webpagina bouwen met Elementor

Als je een webbouwer zoals Elementor gebruikt kun je jouw webpagina’s van onder tot boven helemaal zelf inrichten. Een dikke aanrader en tip! Elementor is gratis en is makkelijk te gebruiken via een drag en drop systeem. Als je voor het eerst een website gaat maken raad ik je Elementor aan om te installeren i.c.m. het door jouw uitgekozen thema.

Elementor kun je installeren door naar je dashboard te gaan en vervolgens naar plugins >> nieuwe plugin >> en dan kun je in het zoekveld elementor ingeven. Klik vervolgens op installeren en daarna op activeren en nu kunnen we aan de slag met het bouwen van je webpagina’s & (blog) berichten.

Als je nieuwe pagina’s wilt ontwerpen zul je eerst in WordPress pagina’s moeten aanmaken. Daarvoor gaan we weer naar je dashboard toe en klikken we op pagina’s >> nieuwe pagina. Hier kun je bovenaan in het scherm een titel aanmaken voor je pagina én rechts een slug oftwel een url waar de mensen hem op kunnen vinden. Zie het voorbeeld hieronder.

Pagina publiceren

Je kunt bovenaan de pagina kiezen op concept opslaan of op publiceren. Dat laatste zou ik pas doen als je website ook echt online kan. Alles wat jij op je website doet is direct zichtbaar voor het publiek. Als je dit liever niet hebt raad ik je aan om een plugin te installeren met een “Under construction” pagina. Zo kun jij aan je website bouwen zonder dat andere zien wat je doet. Als je website vervolgens klaar is kun je de website officieel lanceren. Als je jouw pagina met Elementor wilt bewerken (wat ik aanraad) dan kun je bovenaan de pagina klikken op bewerk met elementor om je webpagina te gaan bouwen.

Website afronden

Zo zijn er nog veel meer stappen om je eigen wordpress website te bouwen maar dit is de grote lijn van het maken van je eigen website. Kom je er toch niet uit? Stuur me een email of berichtje op Instagram en wellicht kan ik jou verder helpen met het bouwen van je website. Kijk vooral ook even naar mijn diensten & tarieven wat ik voor je kan betekenen.

Delen:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Foto van Over mij

Over mij

Mijn naam is Celine Theunissen en ik ben de eigenaresse van Verbinden in Liefde. Als Virtual Assistant ondersteun ik bewuste, duurzame & spirituele ondernemers met het managen van hun online bedrijf. Op deze blog lees je alles over het runnen van jouw eigen online bedrijf.

Instagram @verbinden.in.liefde

Meest bekeken

Follow

Momenteel lees ik

Meer lezen

Bewust ondernemen, hoe doe je dat?

Bewust ondernemerschap of een bewuste onderneming? Er is een verschil tussen bewust ondernemerschap en een bewuste onderneming. Als je een bewuste onderneming hebt focus je